Lokale gastronomiczne dla prawidłowego funkcjonowania muszą być wyposażone w sprawną wentylację. Istnieje wiele firm zakładających wentylację w lokalach gastronomicznym, ale nie wszystkim można zaufać, bo jakość wykonanej pracy pozostawia wiele do życzenia. Wentylacja mechaniczna w lokalu gastronomicznym jest niezbędna, by miejsce funkcjonowało na najwyższym poziomie.
Bez tego przebywać w takim miejscu jest wysoce niewygodnie. Z zaplecza i kuchni na salę restauracyjną dostają się zapachy, wszędzie jest duszno, a do tego nadmierny tłok potęguje nieprzyjemne odczucia. Nowoczesna wentylacja mechaniczna pozwala raz na zawsze pozbyć się tego typu problemów. Wiatraki na sali restauracyjnej sprawiają, że klienci czują się rześko i przewiewnie nawet w czasie uciążliwych upałów na zewnątrz. Systemy wentylacyjne sterowane być mogą ręcznie lub elektronicznie. Łatwo steruje się wentylacją, gdy dołączony jest do niej pilot. Dzięki niemu regulować można stopnień odświeżającego powietrza, włączać i wyłączać mechanizm.
Bardzo ważne w dziedzinie wspomagania wentylacji mechanicznej jest to, by w pomieszczeniach zamontowane były klatki wentylacyjne. Dzięki temu wszelkie zapachy przygotowywanych potraw w kuchni ulatują w mgnieniu oka i nie osiadają w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Instytucje badające stan sanitarny lokali gastronomicznych uważnie przyglądają się działaniu systemów wentylacyjnych, dlatego warto pilnować, aby na czas wizyty przedstawicieli, a także po niej wszystko działało sprawnie i na wysokim poziomie technicznym. Jeżeli zostanie wykryta niesprawność wentylacji lub jej całkowity brak, można zapłacić wysoką karę. Standardowa kontrola wentylacji w lokalach gastronomicznych wykonywana jest przynajmniej raz do roku. W nietypowych przypadkach takie przeglądy dokonywane są jeszcze częściej. Po każdej kontroli przeprowadzanej w lokalu sporządza się protokół wskazujący błędy oraz uchybienia w działaniu. Na ich podstawie opracowuje się program naprawy lub wymiany. Jeśli do działania wentylacji nie ma zarzutu – także jest to odnotowane i potwierdzone podpisem osoby upoważnionej.